En ångstation ska vara användarvänlig eftersom ett av dess mål är att minska strykningsarbetet. Den ska väga lagom mycket för att du bekvämt ska kunna lyfta och flytta runt den. Ett bra handtag med ett säkert grepp gör strykningsarbetet enkelt, särskilt vid vertikal ångning.
Många ångstationer har enkla tryckknappsreglage, vilket innebär mindre arbete med knappar och rattar. Det är oftast de främsta modellerna som hör till den övre prisklassen med automatisk justering av saker som temperatur och ångutgång. Automatiseringen gör det möjligt att enkelt anpassa sig efter alla typer av textilier och pressa med full noggrannhet och mångsidighet.
2
Budget
Att köpa rätt ångstation behöver inte påverka din plånbok. Var praktisk och håll dig till de funktioner som är användbara och undvik modeller med extrafunktioner som innebär ett högre pris. Du kan dessutom börja med att fastställa din budget och därefter göra en undersökning inom din prisklass. Därifrån kan du begränsa dina val utifrån de tillgängliga egenskaper och funktioner som du behöver mest. Betala bara för det du behöver.
Priset på ångstationer varierar från 708 kr – 6729 kr. Fördelningen i pris visas i diagrammet nedan.
Hur mycket kostar en ångstation i strömförbrukning?
Hur mycket kostar en ångstation i strömförbrukning och hur mycket ström drar de jämfört med strykjärn?
kr per kWh
Effekten för ångstationer varierar från 2100–3000 watt, beroende på vilken modell du väljer.
Baserat på ett elpris på 1,5 kr per kWh innebär det att elkostnaden för ångstationer ligger på mellan 3,15–4,50 kr för 1 timmes användning.
Som jämförelse har strykjärn en effekt på mellan 1800–3200 watt, vilket innebär att de kostar mellan 2,70 och 4,80 kr i elkostnad för 1 timmes användning.
Överblick
Ångstation
Effekt
Elkostnad per timme
Elkostnad per år*
Ångstation med lägst effekt
2100 watt
3,15 kr
25,9 kr
En genomsnittlig ångstation
2528 watt
3,79 kr
31,2 kr
Ångstation med högst effekt
3000 watt
4,50 kr
37,0 kr
*Vi har definierat elkostnader per år som 20 minuters användning per dag under 365 dagar.
Observera att de faktiska elkostnaderna för din ångstation beror på enhetens effekt, elpriset och användningstiden.
3
Storlek
De kommer i olika storlekar så att du har ett brett utbud att välja mellan. Även om skrymmande modeller ibland är mer användbara med sina större vattentankar så finns det även modeller i kompakt storlek om du har ett relativt litet förvaringsutrymme. Även om ångstationens storlek är värd att jämföra så beror det fortfarande på användarens bedömning om en viss enhet kommer uppfylla kraven eller inte.
4
Vikt
De olika ångstationerna är utrustade med strykjärn med olika vikt. Vilken vikt som bäst passar dig beror till stor del på hur tolerant du är. Observera att ett lätt strykjärn är bekvämt att lyfta men kräver lite manuellt tryck när du stryker medan vikten på ett tyngre strykjärn bidrar till det nödvändiga nedåtriktade trycket men kräver mer ansträngning när du lyfter det.
Följande diagram visar fördelningen i vikt mellan ångstationerna.
Uppdaterad 12 september 2024
5
Ångfunktion
Ångtryck: Uttrycks i bar. Ångtrycket ansvarar för att ångan tränger in i tygets fibrer för att uppnå ett perfekt strykbart och återfuktat resultat. Om dina kläder är extra skrynkliga så behövs ett högre bartryck. En modell med ett högt tillåtet bartryck är också att rekommendera för tjocka och tunga tyger som gardiner, handdukar, sängkläder och liknande. Olika ångstationer från enskilda tillverkare har ett ångtrycksintervall som vanligtvis är begränsat från 5 bar till 8 bar. Vissa större modeller och premiummodeller tillåter tryck på upp till maximalt 9 bar.
Utsläpp av ånga: Mäts i g/min med olika inställningar som är fritt justerbara beroende på hur skrynkligt tyget är. Ångar alltid vid rätt temperatur.
Steam Boost: Mäts också i g/min och har ett visst värdeintervall. Arbetar med en optimal balans mellan temperatur och ånga för att effektivt avlägsna svåra veck, särskilt på tjocka och tunga tyger.
6
Avkalkningsfunktion
Regelbunden avkalkning är en viktig faktor för att din ångstation ska hålla. Det är viktigt särskilt i områden med hårt vatten för att förhindra att ångutloppen täpps till. Se till att välja en modell med ett antikalkningssystem. Vissa har en antikalkinställning medan andra använder utbytbara patroner med indikatorlampor för utbytesscheman eller är försedda med avtagbara kalkavskiljare.
7
Vattentank
Ångstationer kan ha antingen en fast eller avtagbar vattentank. En större vattentank är mer fördelaktigt för att undvika frekventa turer till kranen eftersom en ångstation använder mycket vatten. Enskilda tillverkare har olika konstruktioner och vattentankarna varierar också i kapacitet. De mäter ungefär från 1-2 liter i kapacitet. Den idealiska kapaciteten beror på mängden kläder och andra föremål som du regelbundet stryker. En genomskinlig vattentank gör det lättare för dig att veta när du behöver fylla på.
8
Effekt och uppvärmningstid
Effekt mäts i watt och anges i specifikationerna för en viss enhet. Ju högre wattantal, desto mer effekt genereras. Den är direkt proportionell mot uppvärmningstiden. Det är klokt att välja en modell med en uppvärmningstid du kan acceptera. Det behöver inte vara den med högst effekt om den inte uppfyller dina andra krav eller om den är överkonstruerad för dina strykbehov och kanske inte heller passar din budget.
9
Säkerhetsfunktion
Det är viktigt att tänka på säkerheten när det gäller elektriska apparater som kan orsaka olyckor om de lämnas obevakade. En automatisk avstängningsfunktion kopplar bort strömmen efter en kort tid när den inte används. Vissa modeller har dessutom en indikatorlampa som visar att apparaten är uppvärmd för att förhindra brännskador, särskilt när det finns barn i närheten.
10
Övriga funktioner
Ekoläge: Vissa ångstationer har ekonomiskt fördelaktiga energisparfunktioner
Vertikal ångning: En praktisk funktion som finns i de flesta större modeller. Den gör det möjligt att stryka föremål som gardiner, kostymer och andra tunga hängande kläder
Ånglås: Den låter dig låsa ångtillförselns utlösare så att du inte behöver hålla den nedtryckt under långa perioder, särskilt när du stryker stora tygstycken
Droppskydd: Det är smart att leta efter den här funktionen för att undvika att det droppar på din arbetsyta eller på strykjärnets botten. Befriar dig från besväret att torka upp vattendroppar varje gång