Med hjälp av vår köpguide kan du lära dig mer om vad du ska tänka på när du väljer en bänkdiskmaskin.
1
Energimärkning
Alla bänkdiskmaskiner har en energimärkning, där du hittar viktiga uppgifter om produkten. På energimärkningen hittar du följande information:
Energieffektivitetsklass
Energiförbrukning för 100 cykler
Kapacitet
Vattenförbrukning per cykel
Varaktighet per cykel
Ljudnivå
Ljudnivåklass
Energimärkningen gör det lättare att jämföra specifikationerna mellan bänkdiskmaskinerna.
2
Storlek
Mät det tillgängliga utrymmet på din köksbänk för att säkerställa att diskmaskinen får plats ordentligt.
Bänkdiskmaskiner är vanligtvis cirka 45 cm höga, 55 cm breda och 50 cm djupa.
3
Kapacitet
Innan du väljer en bänkdiskmaskin bör du kontrollera den invändiga kapaciteten för att säkerställa att den rymmer din typiska mängd disk.
Diskmaskinernas kapacitet mäts i antal kuvert och varierar mellan 2 och 6 kuvert för bänkdiskmaskiner. Kapaciteten finns angiven på energimärkningen.
En vanlig diskmaskin har i jämförelse vanligtvis plats för 13–14 kuvert.
4
Pris
Fastställ din budget innan du köper. Bänkdiskmaskiner finns i ett stort antal olika prisklasser. Den billigaste bänkdiskmaskinen är Logik LDWTT20N, som kostar 2995 kr. Den dyraste modellen kostar i jämförelse 6701 kr.
Så här fördelas priset mellan bänkdiskmaskinerna:
Uppdaterad 12 september 2024
5
Energiförbrukning
Välj bänkdiskmaskiner med bra energieffektivitetsklass, eftersom detta innebär att de är energieffektiva och kommer att sänka dina elkostnader.
Bänkdiskmaskinens energieffektivitetsklass och energiförbrukning finns på dess energimärkning. Energieffektivitetsklassen sträcker sig från A–G, där A är den bästa möjliga.
Så här fördelas energieffektivitetsklassen över bänkdiskmaskinerna:
F (83%)
G (17%)
Uppdaterad 12 september 2024
Bänkdiskmaskiner är vanligtvis inte energieffektiva och deras energieffektivitetsklass ligger därför i den nedre delen av skalan.
Hur mycket kostar en bänkdiskmaskin i driftskostnader?
Elkostnader:
kr per kWh
Bänkdiskmaskiner använder cirka 50 kWh per 100 cykler. Med ett elpris på 1,5 kr per kWh innebär det att en bänkdiskmaskin kostar 75,0 kr per 100 cykler i el. Detta motsvarar 0,8 kr per cykel.
Vattenkostnader
kr per m³
Vattenförbrukningen för bänkdiskmaskiner är cirka 7 liter per cykel. Med ett vattenpris på 53,0 kr per m³ innebär det att vattenkostnaden per cykel blir 0,37 kr.
Översikt
100 cyklar
Per cykel
Energikostnad
75,0 kr
0,8 kr
Vattenkostnad
37,10 kr
0,37 kr
6
Ljudnivå
Bänkdiskmaskiner kan vara högljudda, så ta hänsyn till ljudnivån innan du fattar ditt beslut. Ljudnivån mäts i decibel (dB) och anges på energimärkningen tillsammans med ljudnivåklassen. Ljudnivåklassen sträcker sig från A–D, där A är bäst.
Följande diagram visar hur ljudnivån är fördelad mellan de olika bänkdiskmaskinerna:
Uppdaterad 12 september 2024
Den tystaste bänkdiskmaskinen är Logik LDWTT20N, med en ljudnivå på 47 dB.
7
Funktioner
Det här är några av de vanligaste funktionerna som du kan överväga för din bänkdiskmaskin:
Program: Diskmaskiner för bänkskivor erbjuder vanligtvis flera program, så att du kan välja det som bäst passar dina behov.
Fördröjd start: Med den här funktionen kan du schemalägga när diskmaskinen börjar sin cykel, vilket kan vara praktiskt om du vill att den ska köras när du inte är hemma.
LED-display: Vissa modeller har en LED-display som ger information om den aktuella cykeln, återstående tid och andra statusuppdateringar.
Barnlås: En säkerhetsfunktion som låser kontrollpanelen för att förhindra att barn av misstag startar eller avbryter en cykel.