Hårtrimmer eller skäggtrimmer – vad är skillnaden?

Uppdaterad:
04. maj 2024
Hårtrimmer eller skäggtrimmer - vad är skillnaden?

Hårtrimmers och skäggtrimmers är båda groomingverktyg som är avsedda att klippa hår, men de har vissa skillnader när det gäller avsedd användning och funktioner. Ska du välja en hårtrimmer eller en skäggtrimmer och kan du använda en och samma enhet för både hår och skägg? Det kan du läsa mer om i den här artikeln.

Hårtrimmers

  • Avsedd användning: Hårtrimmers är främst avsedda att klippa håret på ditt huvud. De används för att klippa håret och för att bibehålla hårets längd och stil.
  • Bladbredd: Hårtrimmers har vanligtvis bredare blad jämfört med skäggtrimmers, vilket möjliggör snabbare klippning av större hårområden på hårbotten.
  • Justerbara längdinställningar: Hårtrimmers kommer ofta med en mängd olika längdinställningar för att uppnå olika hårlängder för olika frisyrer. De har vanligtvis längre justeringsalternativ än skäggtrimmers och är vanligtvis inte lika exakta när det gäller korta längder.
  • Motorstyrka: Hårtrimmers är utformade för att hantera tjockare hår, så de har ofta mer kraftfulla motorer jämfört med skäggtrimmers. Denna extra styrka är nödvändig för att på ett snabbt och effektivt sätt klippa större mängder hår vid hårklippning.
  • Fästen och kammar: Hårtrimmers kommer vanligtvis med en mängd olika fästen och kammar som passar olika hårlängder. Skäggtrimmers kan ha specialkammar för olika skägglängder och skäggstilar, men de har ofta färre tillbehör än hårtrimmers.
  • Ljudnivå: Hårtrimmers kan, på grund av sina kraftfullare motorer, vara mer högljudda än skäggtrimmers.

Du hittar de bästa hårtrimmers här.

Skäggtrimmers

Avsedd användning: Skäggtrimmers är utformade för att trimma ansiktshår, inklusive skägg, mustasch och polisonger. De är idealiska för att bibehålla formen och längden på ansiktshåret.

  • Precision: Skäggtrimmers har vanligtvis smalare blad och mer exakta justeringar, vilket är användbart för detaljrikt arbete med ansiktshår.
  • Batteritid: Skäggtrimmers har ibland kortare batteritid jämfört med hårtrimmers, eftersom de är avsedda för kortare grooming-sessioner som inte kräver lika mycket kontinuerlig användning.

Du hittar de bästa skäggtrimmers här.

Kan man använda en och samma enhet för skägg och hår?

Vanligtvis kan du använda en hårtrimmer för håret på huvudet och för skägget. Detta är dock inte alltid möjligt för en skäggtrimmer eftersom de har en mindre kraftfull motor.

Jämförelse av pris

Vilken enhet är dyrast: En hårtrimmer eller en skäggtrimmer? I följande diagram har vi jämfört priset för hårtrimmers med skäggtrimmers:

Uppdaterad 29 maj 2024

Den billigaste skäggtrimmern är Grundig MC 3140, som kostar 170,35 kr. Den dyraste kostar som jämförelse 3289 kr. Det genomsnittliga priset för skäggtrimmers är 766 kr.

När det gäller hårtrimmers är Profi Care PC-HSM/R 3013 den billigaste, med ett pris på 171 kr. Den dyraste modellen kostar 4219 kr och det genomsnittliga priset för hårtrimmers är 817 kr.

Jämförelse av maximal klipplängd

Hårtrimmers har i regel en längre maximal klipplängd eftersom de måste kunna hantera längre frisyrer.

Följande diagram visar en jämförelse av den maximala klipplängden för hårtrimmers och skäggtrimmers:

Uppdaterad 29 maj 2024

Jämförelse av klippbredd

Klippbredd för en skäggtrimmer och en hårtrimmer
Klippbredd för en skäggtrimmer och en hårtrimmer

Hårtrimmers behöver inte samma grad av precision som skäggtrimmers och deras klippbredd är därför vanligtvis större.

I följande diagram jämförs klippbredden hos hårtrimmers med skäggtrimmers:

Uppdaterad 29 maj 2024
de-DE en-GB es-ES it-IT nl-NL da-DK sv-SE

Copyright 2024 © Reoverview.se
Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.