De 10 bästa rakapparaterna

products 36 jämförda rakapparater
Användarrecensioner 47 778 Användarrecensioner
Tester 10 Tester

Vårt test av rakapparater består av 36 rakapparater som alla har fått ett betyg från 0-100, baserat på totalt 47 778 användarrecensioner och 10 expertrecensioner. Vår jämförelse av rakapparater uppdaterades senast i September 2022.

Uppdaterad:
02. september 2022

Vi tjänar pengar på provision när du köper via oss. Hur vi arbetar.

filterFilter
Rang
Namn
Betyg
Pris
 1. Braun Series 5 5190cc
  Utgått
  Rakapparat
  Rengöringstation
  Våt och torr rakning
  Pop-up trimmer
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 121 recensioner
 2. Braun Series 3 ProSkin 3040s
  Utgått
  Rakapparat
  Våt och torr rakning
  Pop-up trimmer
  NiMH-batteri
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,4) 1272 recensioner
 3. Braun Series 8 8380cc
  Utgått
  Rakapparat
  Rengöringstation
  Våt och torr rakning
  Pop-up trimmer
  ★★★★★
  ★★★★★
  (5,0) 2 recensioner

Om vårt test av rakapparater

Vi har jämfört och betygsatt 36 rakapparater baserat på användarrecensioner och expertrecensioner. Du kan läsa mer om hur vårt rankningssystem fungerar här.

Köpguide för rakapparater

Om du inte låter skägget växa så är rakning en viktig del av en mans dagliga rutin. Att trimma skägget eller raka sig är trots allt en del av att ta hand om sig själv.
Det finns dock många olika typer och modeller på marknaden när det gäller rakapparater. Det kan vara förvirrande att hitta den som är bäst för dig. Om du funderar på att skaffa en rakapparat men inte vet var du ska börja så kan du kolla in den här köpguiden:

Typer av rakapparater

Elektriska rakapparater kan vanligtvis delas in i två kategorier – roterande rakhyvlar eller foliehyvlar. Om du inte är bekant med skillnaden mellan dessa två så kan du här få lite information om skillnaden mellan dem.

Roterande rakapparater

Roterande rakapparater

Roterande rakapparater har tre eller fyra huvuden som rör sig i en cirkulär rörelse när du placerar dem mot huden. Knivarna snurrar under dessa huvuden och klipper ditt hår när du rör dem runt ansiktet. Om du har längre skäggstubb och inte vill raka dig varje dag, är en roterande rakapparat ett bättre alternativ. Den här typen av rakapparat är också bättre för män med medelhög till grov skäggtäthet och lite tuffare hud.

Foil shavers

Foil shavers

Foil shavers består av en tunn, böjd metallfolie som täcker skärbladet. När du för den över ansiktet så skär bladet av den stubb som sticker ut genom den perforerade folien. Om du har ett kortare, tunnare skägg och vill ha en nära rakning varje dag så är detta det bättre alternativet för dig. Det är också den idealiska rakapparaten för män med mer känslig hud, särskilt för de som råkar ut för rakbränna.

Saker att tänka på

Våt vs. torr

En viktig fråga att ställa sig är om du ska raka dig vått eller torrt.
Många män föredrar att raka torrt på grund av den snabbhet och bekvämlighet som en torr rakning ger. Nackdelen är dock att du inte kan använda vatten, skum eller vätskor.
Vissa elektriska rakapparater kan dock användas våta, med en rakgel eller ett skum. Vissa kan till och med tas med i duschen, även om det inte rekommenderas att dränka dem helt och hållet. Våtrakare är också vanligtvis lättare att underhålla. Kom ihåg att läsa instruktionerna innan du gör din rakapparat våt, eftersom de vanligtvis varierar efter modell.
Om du inte kan bestämma dig för vilken du vill skaffa så finns det vissa rakapparater som fungerar både för våt och torr rakning. Bestäm hur du planerar att raka dig och skaffa en elektrisk rakapparat som stöder ditt tillvägagångssätt.

I vår jämförelse är 75% av rakapparaterna våt- och torrakare.

Ja (75%)
Nej (25%)
september 29, 2022

Sladdansluten vs. batteridriven vs. uppladdningsbar

Elektriska rakapparater drivs antingen med sladd eller så är de batteridrivna eller uppladdningsbara. Vad du ska skaffa beror på din livsstil.
Med elektriska rakapparater med sladd måste du se till att du har ett eluttag i närheten under användning. De kan dock vara lite störande när du rakar dig eftersom sladden kan komma i vägen.
Batteridrivna rakapparater är bra om du reser mycket och inte vill behöva ta med sladden för att ladda din rakapparat. Tänk dock på att du måste köpa batterier då och då om du väljer en batteridriven rakapparat, vilket kanske inte är det mest kostnadseffektiva alternativet på sikt.
Uppladdningsbara rakapparater är bra om du behöver använda dem ofta, till exempel i en frisörsalong där du måste fortsätta ladda den för att kunna använda den. Det ger dig också flexibiliteten att raka dig var som helst och när som helst utan att behöva oroa dig för om batteriet tar slut, eftersom du alltid kan ladda den. Om du laddar den för ofta så kan dock batteritiden bli ett hinder. Du måste dessutom ta hänsyn till rakhyvelns varaktighet samt hur lång tid det tar att ladda batterierna.

I vår jämförelse är 100% av rakapparaterna uppladdningsbara, vilket visas i följande diagram.

Ja (100%)
september 29, 2022

Vikt och storlek

Vissa rakapparater är tunga, beroende på vilken typ av batteri de använder. Kontrollera produktens vikt innan köp och se om den är bekväm att använda. Du kanske också vill överväga hur kompakt den är, särskilt om du reser mycket. Din rakapparat ska vara något som lätt får plats i ditt bagage tillsammans med resten av dina tillhörigheter.

Pris

Elektriska rakapparater varierar mycket när det kommer till pris. Elektriska rakapparater av hög kvalitet kan kosta mellan 300 kr och över 2500 kr. Bara för att en elektrisk rakapparat kostar mer så betyder det inte att den är tillverkad av de bästa materialen. Du måste fortfarande kontrollera en rakapparats kvalitet och du hittar många billigare rakapparater som fortfarande gör ett bra jobb. Undersök grundligt och kom ihåg att tänka på att du kanske måste byta ut reservdelar och blad med tiden, du bör därför räkna in detta i den totala kostnaden.
Priset på de rakapparater som finns representerade i vår jämförelse varierar från 209 kr för den billigaste rakapparaten till 3403 kr för den dyraste. Det här diagrammet visar hur priset fördelas mellan rakapparaterna.

september 29, 2022

Här är de 5 billigaste rakapparaterna som finns representerade i vår jämförelse.

Rakapparat Pris
209 kr
340 kr
368 kr
416 kr
549 kr

Rengöring och underhåll

Rengöring och underhåll

Att hålla rakapparaten ren är en viktig del av rakningsprocessen. Även om de i allmänhet håller länge så måste du också ta väl hand om dem. Helst vill du ha något som är snabbt och enkelt att underhålla, särskilt om du har ett hektiskt schema och inte har tid att avsätta bara för att rengöra din rakapparat.
Leta efter en rakapparat med en problemfri typ av underhåll. Vissa av de mer avancerade kommer dessutom med egna inbyggda rengörings- och laddningsstationer. Allt du behöver göra är att sätta in rakapparaten så rengör och laddar den sig själv. Den här typen av rakapparater är oftast dyrare, men om du inte har tid att rengöra din rakapparat så är detta en bra investering som håller din rakapparat ren. Tänk dock på att du även måste köpa rengöringsvätska eller byta ut rengöringspatronen, så du måste ha även den kostnaden i åtanke.

22% av rakapparaterna har en inbyggd rengörings- och laddningsstation. Här är de 3 bästa rakapparaterna med inbyggd rengöringsstation.

Rang Bild Rakapparat Poäng Betyg Pris

Tillbehör

Vissa av de mer avancerade rakapparaterna har separata tillbehör, t.ex. ett som gör att du kan trimma skägget. Dessa typer av rakapparater är praktiska om du vill byta din look då och då och satsa på lite stubb i stället för att konstant vara renrakad. Om din rakapparat kommer med en trimmer så behöver du inte köpa en separat, vilket kan hjälpa dig att spara på kostnaderna.

Andra funktioner

Vissa rakapparater har olika typer av extrafunktioner som kan vara mycket användbara och hjälpa dig med din rakning:

 • Prestandahöjning – snabbar upp bladen för en snabbare rakning
 • Batteristatus – en indikator som visar när det är dags att ladda eller byta ut batterierna
 • Svängbara huvuden – anpassar sig efter din hals och ansiktets kurvor för att underlätta rakningen
 • Lyftkam – drar upp håret så att du kan få en riktigt ren rakning
 • Fuktkrämspridare – applicerar fuktkräm på huden medan du rakar dig; idealiskt för de med känslig hud
 • Reseväska – för när du är på resande fot
 • Ergonomi – halksäkra handtag eller komfortinställningar

Ta reda på om rakapparaten du funderar på att skaffa har någon av dessa och vilka ytterligare funktioner som är viktiga för dig och som gör det lättare för dig att raka dig.

Vanliga frågor (FAQ)

caret-up caret-down Vilken rakapparat är bäst?

Den bästa rakapparaten enligt vår jämförelse är Philips SP9860/13 med betyget 92 av 100. Detta är en lista över de 5 bästa rakapparaterna i September 2022.
Rang Bild Rakapparat Poäng Betyg Pris

caret-up caret-down Vilken rakapparat med rengöringsstation är bäst?

Den bäst rankade rakapparaten med rengöringsstation är Philips S9982/55, den finns tillgänglig online för 2455 kr. Denna rakapparat uppnår 90 av 100 poäng.

Jämförelse

caret-up caret-down Produktinformation
Philips SP9860/13 Braun Series 8 8417S
Braun Series 3 3020s
Namn Philips SP9860/13 Braun Series 8 8417S Braun Series 3 3020s
Poäng
92
92
90
Rang Nr 1 av 36 Nr 2 av 36 Nr 3 av 36
Recensioner
★★★★★
★★★★★
(4.6)
1061 Recensioner
★★★★★
★★★★★
(4.6)
267 Recensioner
★★★★★
★★★★★
(4.5)
6420 Recensioner
Pris 2 790 kr 2 919 kr 833 kr
caret-up caret-down Batteri
Sladdlös
Max. gångtid 60 min 60 min 45 min
Laddningstid 180 min 60 min 60 min
Batterityp Li-ion Li-ion NiMH
caret-up caret-down Funktioner
Pop-up trimmer
Tvättbar under vatten
Rengöringstation
Våt och torr rakning
caret-up caret-down Dimensioner och vikt
Höjd 1,7 cm 25,2 cm 22,2 cm
Bredd 5,7 cm
Djup 6,7 cm 7,0 cm 15,5 cm
Vikt 0,7 kg 0,6 kg 0,46 kg
de-DE en-GB es-ES nl-NL da-DK sv-SE
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Skapare

Hej, jag heter Klaus Bachmann och jag är skapare på Reoverview.se. Jag har i skrivande stund arbetat med hushållsapparater i flera år. Jag publicerar opartiska jämförelser baserat på användarrecensioner, expertrecensioner och testresultat. Hoppas du gillar webbplatsen.
Med vänliga hälsningar, Klaus.

klaus@reoverview.se

Copyright 2021 © Reoverview.se
Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.