Hur lång håller en dammsugare?

Uppdaterad:
07. maj 2024

Hur länge håller en dammsugare och vilka varumärken håller längst? Vi har undersökt olika studier av dammsugares livslängd och livslängden för olika varumärken för att kunna ge råd om hur du får din dammsugare att hålla längre.

Hur länge håller en dammsugare? Enligt stora studier som gjorts på dammsugares livslängd är den genomsnittliga livslängden bland dammsugare mellan 8 och 10 år. De sämsta varumärkena håller i 5 år, medan de mest hållbara varumärkena har en livslängd på 14 år.

De märken som presterar bäst i studierna är Vorwerk, Panasonic, Nilfisk och Miele.

Vad säger studierna?

Nedan går vi igenom ett antal av de viktigaste studierna som gjorts om dammsugares hållbarhet.

Källa
1

EU:s PRoMPT-rapport 2021

I maj 2021 publicerade EU en ”PRoMPT-rapport” (Premature Obsolescence Multi-Stakeholder Product Testing Programme), där man undersökte den förväntade livslängden för olika dammsugarmärken bland konsumenter och jämförde den med den faktiska livslängden. I studien ingick 76 266 tillfrågade konsumenter från fem olika länder (Belgien, Frankrike, Italien, Portugal och Spanien).

Testet visar att det varumärke som har den längsta livslängden är Vorwerk, med 13,7 år. Topp 5 är enligt följande:

  • Vorwerk: 13,7 år
  • Panasonic: 12,6 år
  • Nilfisk: 12,1 år
  • Miele: 11,6 år
  • Kirby: 10,5 år

Det varumärke som har den lägsta rapporterade livslängden är Selecline, med en livslängd på 5,3 år. Nyare varumärken på marknaden har uteslutits från denna del av rapporten eftersom jämförbara uppgifter inte kan erhållas.

Bland de många varumärken som ingick i studien var det endast fyra som överträffade användarnas förväntningar när det gäller livslängd. Dessa var Nilfisk, Tornado, Panasonic och Miele.

Baserat på rapporter från 16 698 konsumenter är den förväntade livslängden för dammsugare enligt uppgifterna 9,7 år.

Du hittar rapporten här.

Källa
2

Stiftung Warentest 2018

Under 2018 genomförde Stiftung Warentest en studie om dammsugares livslängd. I studien frågade de ett antal av de största varumärkena hur länge de förväntar sig att deras dammsugare ska hålla. De flesta varumärken förväntar sig en livslängd på 8–10 år, medan Miele sticker ut och förväntar sig att deras dammsugare ska hålla i 20 år.

Enligt studien är den genomsnittliga livslängden för dammsugare 8 år.

Dessutom visar studien att det är billigare att köpa en ny dammsugare än att låta en hantverkare reparera den gamla.

Du kan läsa hela studien här.

Tips för att förlänga livslängden på din dammsugare

  • Regelbunden rengöring: En av de viktigaste sakerna du kan göra för att förlänga livslängden på din dammsugare är att regelbundet rengöra den. Töm dammbehållaren eller byt ut påsen och rengör filtret vid behov. Detta hjälper till att bibehålla sugkraften och förhindrar att dammsugaren blir överbelastad.
  • Undvik överbelastning: Överbelastning av dammsugaren kan leda till skador på motorn eller andra komponenter. Undvik att dammsuga stora föremål eller större mängder vätska, eftersom detta kan orsaka skador.
  • Skydda sladden: Sladden är en av de mest sårbara delarna av dammsugaren. Undvik att dra eller vrida den i onödan.
  • Filterunderhåll: Dammsugare har ett eller flera filter som regelbundet måste rengöras eller bytas ut. Följ tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att ditt filtersystem fungerar optimalt.
de-DE en-GB es-ES it-IT nl-NL da-DK sv-SE

Copyright 2024 © Reoverview.se
Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.