Hur länge håller en helautomatisk kaffemaskin?

Uppdaterad:
08. maj 2024

Hur länge brukar en helautomatisk kaffemaskin hålla, och vad kan man göra för att den ska hålla längre? Det är just detta vi kikar närmare på i den här artikeln.

Hur länge håller en helautomatisk kaffemaskin? Enligt studier har en helautomatisk kaffemaskin en genomsnittlig livslängd på 5 år. Det finns dock många faktorer som påverkar kaffemaskinens livslängd, bland annat hur mycket du använder den, dess kvalitet och hur väl du underhåller den.

Studier om livslängd

Nedan går vi igenom de studier som har gjorts på helautomatiska kaffemaskiners livslängd.

Källa
1

Stiftung Warentest 2018

Stiftung Warentest undersökte 2018 livslängden för helautomatiska kaffemaskiner. I studien fann de att helautomatiska kaffemaskiner har en genomsnittlig livslängd på 5 år. Den förväntade livslängden bland tillverkarna varierar dock från 5 till 20 år, beroende på tillverkare.

Miele är den tillverkare som förväntar sig att deras helautomatiska kaffemaskiner ska hålla längst, med en livslängd på 20 år, vilket motsvarar 25 000 bryggningar. Som jämförelse kan nämnas att DeLonghi förväntar sig att deras maskiner ska hålla i 7 år och Melitta förväntar sig att deras ska hålla i minst 15 000 bryggningar.

I studien fann Stiftung Warentest också att det ofta lönar sig att låta reparera sin helautomatiska kaffemaskin av en verkstad, och de tre vanligaste orsakerna till reparation är:

  1. Kaffemaskinen värms inte upp längre.
  2. Maskinen läcker på grund av slitna ventiler.
  3. En defekt pump gör att kaffet inte rinner igenom.

Du kan läsa rapporten här.

Vad påverkar livslängden?

  1. Användning: En av de största faktorerna som påverkar livslängden är hur mycket du använder kaffemaskinen. Det är stor skillnad på hur länge den kan hålla beroende på om du gör 3 koppar om dagen eller 10.
  2. Kvalitet: Vilka material består kaffemaskinen av och hur hållbar är den? Vanligtvis kan du förvänta dig god kvalitet från välrenommerade varumärken som Miele, Jura, DeLonghi, etc.
  3. Underhåll: Hur bra är du på att underhålla maskinen? En helautomatisk kaffemaskin som regelbundet avkalkas och byter ut delar som går sönder kommer att hålla längre.
  4. Vattenhårdhet: Om du bor i ett område med mycket kalk i vattnet kan du räkna med att din kaffemaskin blir mer belastad och att den snabbare drabbas av kalkavlagringar. I dessa fall kan det vara en klok idé att välja en kaffemaskin med ett bra vattenfilter.
de-DE en-GB es-ES it-IT nl-NL da-DK sv-SE

Copyright 2024 © Reoverview.se
Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.