Innehållsförteckning
Vad är ett portafilter och hur fungerar det? Vilka typer av portafilter finns och vad bör du tänka på? Detta kan du läsa mer om i den här artikeln.
Ett portafilter är en komponent i en espressomaskin. Portafiltret är en handhållen enhet i vilken malet kaffe komprimeras före bryggning. När du tillreder espresso är portafiltret en viktig del av bryggningsprocessen.
Portafiltrets diameter är avgörande för att det ska passa korrekt i espressomaskinens grupphuvud.
De vanligaste diametrarna är:
I följande diagram kan du se hur portfiltrets diameter fördelas mellan de espressomaskiner som ingår i vår jämförelse:
Korgen i portafiltret kan ha olika kapacitet och passar för olika typer av espresso.
Kapaciteten varierar vanligtvis enligt följande:
De flesta espressomaskiner kommer med flera olika storlekar på korgarna för portafiltrena, så att du kan tillreda den espressostorlek du vill ha.
En filterkorg är en viktig del av espressomaskiner som rymmer det malda kaffet under bryggningen.
Filterkorgar kan ha antingen en eller två ytterväggar. Nedan går vi igenom skillnaderna mellan de två typerna:
Om du har en bra kvarn och är villig att experimentera kan det vara värt att byta till en korg med enkelvägg för att förbättra din teknik och smakupplevelse.
Tampning är en viktig process vid espressobryggning där kaffesumpen komprimeras jämnt i filterkorgen. Korrekt tampning säkerställer enhetlig kaffeutvinning. Övertampning, undertampning och ojämn tampning kan dock leda till olika bryggningsproblem. Nedan följer en förklaring:
Övertampning inträffar när kaffet pressas för hårt i filterkorgen, vilket resulterar i en mycket kompakt kaffepuck. Detta gör det svårt för vatten att passera och leder ofta till underextraktion eller ingen extraktion, vilket gör att espresson smakar bittert, överextraherat eller bränt. För att undvika övertampning ska du använda ett måttligt och konsekvent tryck på cirka 15–20 kg och fokusera på stabilitet snarare än kraft.
Undertampning sker när det malda kaffet pressas för löst, vilket gör det lättare för vatten att rinna igenom utan att extrahera tillräckligt med smak. Detta resulterar i en espresso som kan smaka surt, svagt eller tunt på grund av underextraktion. För att förhindra detta ska du använda ett tillräckligt tryck och se till att kaffesumpen är jämnt fördelad innan du tampar.
Ojämn tampning uppstår när trycket inte är jämnt fördelat, vilket skapar en ojämn yta på kaffepucken. Detta resulterar i att vattnet rinner genom områden med lägre motstånd, vilket leder till ojämn extraktion där espresson kan smaka både bittert och surt. För att undvika detta ska du se till att kaffesumpen är jämnt fördelad, tampa med en platt rörelse och hålla tampern vågrätt under hela processen.