De 10 Bästa Tvättmaskinerna

products 40 jämförda tvättmaskiner
Användarrecensioner 3 094 Användarrecensioner
Vi har jämfört och rankat 40 tvättmaskiner och hittat de bästa. Vårt tvättmaskinstest baseras på 3 094 användarrecensioner. Vårt tvättmaskinstest är senast uppdaterat 2022.

Uppdaterad:
04. juni 2022

Vi tjänar pengar på provision när du köper via oss. Hur vi arbetar.

Vår testvinnare
Billigast på
Tretti.se »
Bästa budgetmodellen
Billigast på
Tretti.se »
Bäst med 9 kg kapacitet
Billigast på
Komplett.se »
Bäst med 8 kg kapacitet
Billigast på
Tretti.se »
Bäst med 7 kg kapacitet
Billigast på
Komplett.se »

De 10 bästa tvättmaskinerna

Rang Bild Tvättmaskin Poäng Betyg Pris

Hur är vårt tvättmaskinstest annorlunda?

Vårt test av tvättmaskiner baseras på en metod av metarecensioner, vilket gör att vi kan jämföra många fler tvättmaskiner än andra webbplatser. Dessutom skiljer vi oss från andra genom att:
 • Vår lista över jämförda produkter uppdateras regelbundet och endast tillgängliga produkter visas i vår rankinglista.
 • Vi får våra recensioner från flera olika källor. Många konkurrenter jämför bara recensioner från en källa (till exempel Amazon). Detta gör vår jämförelse mycket mer omfattande och baserad på en större databas. Du kan se våra recensionskällor för varje produkt.
 • I vår jämförelse kan du enkelt jämföra specifikationerna för varje tvättmaskin med vår jämförelsetabell, där du också kan jämföra specifikationerna för exakt de produkter du vill ha.
Om du inte föredrar den metod av metarecensioner som vi tillhandahåller, föreslår vi att du går till Radron.se där de har gjort ett fysiskt test av tvättmaskiner.

Köpguide för tvättmaskiner

Med en teknikdriven värld och en snabb vardag bidrar tvättmaskiner till att underlätta våra hektiska liv. Det är en apparat som behövs i varje hushåll. Du slipper tvätta för hand och sparar därmed mycket av din dyrbara tid. Det kan vara svårt att välja den maskin som passar dina behov och din livsstil. Nedan finns några faktorer som du bör ta hänsyn till:

Pris (budget)

Kostnaden på tvättmaskiner varierar beroende på vissa faktorer. De enkla tvättmaskinerna ligger i den lägre prisklassen. Kvaliteten och funktionerna står i förhållande till priset, men de är säkerligen tillräckligt bra för att utföra rengöringsarbetet. De mer högteknologiska maskinerna hör till den övre prisklassen och är dyra. De dyrare har specialfunktioner, är mer bekväma att använda och har bättre kvalitet. Även med en liten budget kan du äga en tvättmaskin, alternativen kan dock vara mer begränsade. Med en större budget kan du istället få ett brett utbud av valmöjligheter. Du bör välja en prisvärd maskin som uppfyller dina behov.

Priset på tvättmaskiner varierar från 3490 kr för den billigaste modellen till 17324 kr för den dyraste modellen.

Genomsnittspriset för en frontmatad tvättmaskin är 8304 kr, genomsnittet är 8304 kr för en toppmatad tvättmaskin och 9807 kr för en kombinerad tvättmaskin och torktumlare.

Detta diagram visar prisfördelningen mellan tvättmaskiner.

juni 26, 2022

Du kan hitta de bästa budgettvättmaskinerna här.

Hållbarhet

Kontrollera energimärkningen. Premiumtvättmaskiner är hållbara och har en hög energiklass. Det finns också program som bidrar till att spara energi i vissa maskiner. Även om dessa moderna modeller är lite dyrare, garanterar de större besparingar på lång sikt.

I mars 2021 infördes en ny energimärkning i EU för alla hushållstvättmaskiner. Märkningen ger information om produkterna:

 • Energieffektivitetsklass(er)
 • Energiförbrukning för 100 cykler
 • Vattenförbrukning för 1 cykel
 • Varaktighet för 1 cykel
 • Ljudutsläpp

Mått, installation och hur man fyller den

Tvättmaskin Mått

En annan viktig sak att tänka på är maskinens mått. Se till att den går genom din dörr in till huset och att du vet exakt var den ska stå. På så sätt kommer du inte ha problem med installationen. Du kan välja mellan en fristående och en inbyggd tvättmaskin. Den inbyggda tvättmaskinen är estetiskt fördelaktig eftersom den lätt kan placeras under något eller döljas i ett skåp. Å andra sidan gör en fristående tvättmaskin placeringen mer flexibel, och den kommer med justerbara fötter så att du kan ändra höjden. Vilken maskin du än väljer är okej, så länge layouten i ditt hem ger tillräckligt med utrymme och du har tillgång till vatten och elektricitet.

Frontmatade tvättmaskiner
Frontmatade tvättmaskiner är oftast avancerade modeller med moderna funktioner, med högre centrifugeringshastighet och effektivitet. Det är den vanligaste typen i dagens läge, med en portenhet på framsidan som ger större kapacitet. Den kan enkelt skjutas in under en bänkskiva eller liknande och anpassas vackert till kökets upplägg. Den sparar också plats eftersom den är stapelbar. Den enda nackdelen är att du måste böja dig eller sätta dig på huk när du fyller den.

Toppmatade tvättmaskiner
Toppmatade tvättmaskiner har färre funktioner och är billigare. De är lätta att fylla utan att du behöver böja dig eller sätta dig på huk. Det är dock lite obekvämt att plocka ur tvätten eftersom du måste gräva i botten av trumman. Den bör också placeras i ett utrymme där du kan lyfta öppningen på toppen.

Tvättmaskiner Graphic

Kvalitativt utförande och tvättprestanda

Att köpa en tvättmaskin innebär en stor utmaning; att välja noggrant och titta på varje detalj. Du vill ha en enhet som håller så länge som möjligt och som också gör sitt jobb. Det finns många ultramoderna maskiner som är utrustade med hållbara borstlösa motorer och material av bra kvalitet som säkerställer en lång livslängd. Samma maskiner garanterar alltid utmärkt tvättresultat med bra program och tar varsamt hand om din tvätt.

Ljudutsläpp

Ljudutsläpp

Enhetens ljudvolym är en viktig faktor att ta hänsyn till för de flesta. Du vill inte ha ett mullrande ljud i ditt hus, även om du har en separat tvättstuga. Det som är bra är att de avancerade modellerna är ganska tysta med en borstlös motor. De är också isolerade med en vibrationsdämpande design. Ljudnivån mäts i decibel och anges i specifikationerna. En ljudnivå på 71 decibel eller mindre är tillräckligt tyst för att du ska kunna sova medan maskinen är igång. Så om du är särskilt känslig för oljud kan du välja mellan modeller i högre klasser från olika märken.

Den mest tysta tvättmaskinen har en ljudnivå på endast 68 dB, medan den mest högljudda har en ljudnivå på 85 dB.
Den genomsnittliga ljudnivån bland tvättmaskiner är 73 dB.

Detta cirkeldiagram visar fördelningen av ljudemissionsklass bland tvättmaskinerna.

A (55%)
B (40%)
D (3%)
C (3%)
juni 26, 2022

Följande diagram visar hur ljudnivån fördelas mellan tvättmaskiner.

juni 26, 2022

I den här artikeln kan du se vilka tysta tvättmaskiner som är bäst.

Centrifugeringshastighet

De vanligaste tvättmaskinerna är högkvalitativa tvättmaskiner med centrifugeringshastigheter mellan 1000 och 1600 varv per minut. Även om det är givet att högre centrifugeringshastigheter lämnar kvar mindre fukt i kläderna och i slutändan minimerar torktiden på tvättlinan eller i torktumlaren, betyder det inte att det alltid är bättre. Alla typer av tyg tål inte supersnabba centrifugeringshastigheter. Dessutom går tvättmaskiner inte alltid på maxhastighet. Avancerade modeller tillåter att man justerar centrifugeringshastigheten, vilket är till fördel för känsliga textilier. Maximala centrifugeringshastigheter har vanligtvis ett högre ljudutsläpp och högre energiförbrukning. I annat fall skulle en maskin med olika centrifugeringshastigheter och en genomsnittlig centrifugeringshastighet på 1200 varv per minut vara ett praktiskt val eftersom den kan torka ordentligt, till en lägre kostnad.

Detta diagram visar hur centrifugeringsprestanda fördelas bland tvättmaskinerna, från A-G (där A är bäst och G är sämst).

Trumvolym (kapacitet)

När du väljer trumstorlek eller maskinens maximala kapacitet ska du först och främst ta hänsyn till hur stort ditt hushåll är. Dessutom avgör hushållets livsstil vilka kläder du ofta tvättar. Trumkapaciteten varierar från 5 kg till 12 kg baserat på tvättens torrvikt. Nedan finns en uppskattad rekommendation av kapacitet i förhållande till hushållets storlek.

 • 5 kg – 7 kg trumkapacitet för ett hushåll med 1-2 personer
 • 8 kg – 9 kg trumkapacitet för ett hushåll med 3-4 personer
 • 10 kg – 12 kg trumkapacitet för ett hushåll med 5 eller fler personer, och för de som föredrar att tvätta i stora mängder, t.ex. varje vecka eller två gånger i veckan

I allmänhet är det bästa valet det som är mitt emellan. En större kapacitet innebär också att maskinen blir dyrare och att det blir dyrare att använda den. Så nöj dig med ett mer konservativt val.

Enligt vår jämförelse är detta de bästa tvättmaskinerna med olika kapacitet:

 • Bästa 6 kg tvättmaskin: Whirlpool TDLR6030SEU/N
 • Bästa 7 kg tvättmaskin: Miele WSA023 WCS NDS
 • Bästa 8 kg tvättmaskin: Miele WSD 663 WCS
 • Bästa 9 kg tvättmaskin: Miele WSG363 WCS

Följande diagram visar hur kapaciteten fördelas mellan tvättmaskinerna.

8 kg (41%)
9 kg (24%)
7 kg (14%)
10 kg (14%)
6 kg (3%)
12 kg (3%)
juni 26, 2022

Driftkostnader

När du väljer en effektiv tvättmaskin av hög kvalitet, med låg energi- och vattenförbrukning, kan det spara dig pengar i längden.
I genomsnitt är detta den förväntade energi- och vattenkostnaden för en tvättmaskin:

Driftkostnad per 100 cykler:

 • Energiförbrukning: 54,9 kr
 • Vattenförbrukning: 184,0 kr

Driftkostnad per cykel:

 • Energiförbrukning: 0,5 kr
 • Vattenförbrukning: 1,8 kr

De bästa tvättmaskinsmärkena

Vilket tvättmaskinsmärke är bäst? Vi har rankat varje tvättmaskinsmärke baserat på varje märkes poäng i vår jämförelse.
Här är de 10 bästa tvättmaskinsmärkena.

Rang Tillverkare Poäng
1 Miele
92
2 Bosch
90
3 LG
89
4 Siemens
89
5 AEG
88
6 Blomberg
85

Vanliga frågor (FAQ)

caret-up caret-down Vilka tvättmaskiner är bäst?

Detta är en rankinglista över de 10 bästa tvättmaskinerna i Juni 2022.
Rang Bild Tvättmaskin Poäng Betyg Pris

caret-up caret-down Vilken budgettvättmaskin är bäst?

Vi har definierat en budgettvättmaskin som en tvättmaskin som kostar mindre än 5000 kr. Den bästa budgettvättmaskinen är Bosch WAN282I3SN med ett pris på 4699 kr och betyget "Bra". Du kan hitta hela vår lista över budgettvättmaskiner här. Här är de 3 bästa budgettvättmaskinerna.
Rang Bild Tvättmaskin Poäng Betyg Pris
Den billigaste tvättmaskinen är Whirlpool TDLR6030SEU/N och kostar 3490 kr. Här är de 3 billigaste tvättmaskinerna.
Tvättmaskin
3490 kr
4286 kr
4483 kr

caret-up caret-down Vilken frontmatad tvättmaskin är bäst?

Frontmatade tvättmaskiner är den mest populära typen av tvättmaskiner. Den bästa frontmatade tvättmaskinen är Miele WSD 663 WCS med betyget "Mycket bra". Miele WSD 663 WCS finns tillgänglig online med ett pris på 12699 kr. Den näst bästa frontmatade tvättmaskinen är Siemens WM6HXK0LDN med 96 av 100 poäng. Här är de 3 bästa frontmatade tvättmaskinerna.
Rang Bild Frontmatad tvättmaskin Poäng Betyg Pris

caret-up caret-down Vilken tvättmaskin med torktumlare (kombinerad) är bäst?

Du kan hitta vårt test av tvättmaskiner med torktumlare här. Här är de 3 bästa tvättmaskinerna med torktumlare.
Rang Bild Kombinerad tvätt/tork Poäng Betyg Pris

caret-up caret-down Vilken tvättmaskin med ångfunktion är bäst?

Ångfunktion är en populär funktion för tvättmaskiner. Den bästa tvättmaskinen med ångfunktion är Miele WSD 663 WCS med betyget "Mycket bra". Här är de 3 bästa tvättmaskinerna med ångfunktion.
Rang Bild Tvättmaskin Poäng Betyg Pris
Bland de 40 tvättmaskiner som finns representerade i vår jämförelse har 9% ångfunktion.

caret-up caret-down Vilken tvättmaskin i energiklass A är bäst?

Den bästa tvättmaskinen i energiklass A är Miele WSD 663 WCS. Här är de 3 bästa tvättmaskinerna i energiklass A.
Rang Bild Tvättmaskin Poäng Betyg Pris
Detta är en lista över de 3 tvättmaskinerna med lägst energiförbrukning.
Tvättmaskin
47 kWh
47 kWh
47 kWh

Rankinglista (40)

Typ caret
Märke caret
Energiklass caret
Tvättkapacitet caret
Ljudnivå caret
Pris caret
Centrifugering caret
filterFilter
Rang
Namn
Betyg
Pris
 1. 1
  Miele WSD 663 WCS
  Betyg
  98/100
  Mycket bra
  Frontmatad tvättmaskin
  8 kg Tvättkapacitet
  Automatisk Dosering av Tvättmedel
  Ångfunktion
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,9) 114 recensioner
 2. 2
  Siemens WM6HXK0LDN
  Betyg
  96/100
  Mycket bra
  Frontmatad tvättmaskin
  10 kg Tvättkapacitet
  Automatisk Dosering av Tvättmedel
  WiFi-Kontroll
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 81 recensioner
 3. 3
  Bosch WAXH2KOLSN
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  10 kg Tvättkapacitet
  Automatisk Dosering av Tvättmedel
  WiFi-Kontroll
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 553 recensioner
 4. 4
  AEG L7FBM862E
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  8 kg Tvättkapacitet
  Ångfunktion
  Kolfri Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 248 recensioner
 5. 5
  Siemens WM6HXE0LDN
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  10 kg Tvättkapacitet
  Automatisk Dosering av Tvättmedel
  WiFi-Kontroll
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 147 recensioner
 6. 6
  Bosch WAXH2E0LSN
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  10 kg Tvättkapacitet
  Automatisk Dosering av Tvättmedel
  Trumrengöringsprogram
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 127 recensioner
 7. 7
  Miele WSG363 WCS
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  9 kg Tvättkapacitet
  Energieffektiv (Energiklass A)
  WiFi-Kontroll
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 112 recensioner
 8. 8
  Bosch WAU28SI4SN
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  9 kg Tvättkapacitet
  Automatisk Dosering av Tvättmedel
  Kolfri Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 102 recensioner
 9. 9
  Bosch WAN282I3SN
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  8 kg Tvättkapacitet
  Kolfri Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 40 recensioner
 10. 10
  LG F4DV508S2W
  Betyg
  94/100
  Bra
  Tvätt & tork kombi
  8 kg Tvättkapacitet
  Ångfunktion
  WiFi-Kontroll
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 35 recensioner
 11. 11
  LG F4WP308S1W
  Betyg
  94/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  8 kg Tvättkapacitet
  Ångfunktion
  ★★★★★
  ★★★★★
  (5,0) 14 recensioner
 12. 12
  Miele WSF 363 WCS
  Betyg
  92/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  8 kg Tvättkapacitet
  Automatisk Dosering av Tvättmedel
  Energieffektiv (Energiklass A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 118 recensioner
 13. 13
  Siemens WD4HU541DN
  Betyg
  92/100
  Bra
  Tvätt & tork kombi
  10 kg Tvättkapacitet
  WiFi-Kontroll
  Tyst (70 dB)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 53 recensioner
 14. 14
  Bosch WNA134L0SN
  Betyg
  92/100
  Bra
  Tvätt & tork kombi
  8 kg Tvättkapacitet
  Ångfunktion
  Tyst (70 dB)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 26 recensioner
 15. 15
  LG W4WV712S1W
  Betyg
  92/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  12 kg Tvättkapacitet
  Ångfunktion
  WiFi-Kontroll
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 17 recensioner
 16. 16
  Bosch WAU28UI8SN
  Betyg
  90/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  8 kg Tvättkapacitet
  Kolfri Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,5) 128 recensioner
 17. 17
  Siemens WM14UUA8DN
  Betyg
  90/100
  Bra
  Frontmatad tvättmaskin
  8 kg Tvättkapacitet
  Kolfri Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,5) 57 recensioner
 18. 18