Vi har jämfört 84 robotdammsugare med varandra och har hittat den bästa. Vårt test av robotdammsugare baserar sig på 301 749 recensioner från användare och 149 testresultat.
Vårt test av robotdammsugare uppdaterades senast 2023.
Vi har själva prövat några av robotdammsugarna, till exempel, Eufy RoboVac 30C och Xiaomi Roborock S6, men vi har inte själva testat de flesta av produkterna. Vår rankningslista består av 84 robotdammsugare och vi har endast möjlighet att jämföra så många produkter för att vi samlar information online. Detta är hur vårt test/vår jämförelse skiljer sig från andra konkurrenter:
Vi samlar massor av användarrecensioner och samlar inte de från en enda källa (De flesta hemsidor samlar bara recensioner från Amazon, vilket lämnar massor av produkter från jämförelsen).
Våra system uppdaterar dagligen rankning baserat på nya recensioner och tester, detta gör att våra rankningar alltid är korrekta.
Vårt poängsystem är baserat på en algoritm, detta gör vår rankning mer opartisk då vi inte kan ändra rankningen manuellt.
Vi har samlat in många specifikationer för varje produkt, vilket gör det enklare för oss att jämföra specifikationerna. Du kan använda filtret i vår jämförelse för att sortera efter robotdammsugarna som uppfyller dina behov.
Några av de robotar som vår expert Nathan har testat.
Det finns hundratals tillgängliga robotdammsugare på marknaden. Med sina olika storlekar, vikter, funktioner kan det vara svårt att avgöra vilken typ av robotdammsugare du ska skaffa.
Den här guiden hjälper dig genom att ge dig ett par snabba tips som hjälper dig när du ska fatta ditt beslut.
Med vårt verktyg nedan kan du jämföra specifikationer mellan de 84 robotdammsugare som finns representerade i vår jämförelse.
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
januari 29, 2023
Batteri och dockning
Robotdammsugare varierar när det gäller batterikraft, vilket innebär hur länge din robot kan rengöra runt ditt hem innan den måste återvända till sin dockningsstation för att ladda. Vissa robotar varar 4-6 timmar i maxläge, medan andra varar längre. De flesta robotdammsugare kan automatiskt återvända till sin dockningsstation för att ladda när batteriet är lågt.
Vissa robotdammsugare kan dock återvända till sin dockningsstation för att ladda upp, och sedan, när de är färdigladdade, fortsätta städningen där den slutade. Detta är särskilt användbart om du bor i ett större hus eller om du inte vill behöva manuellt styra vart din robot ska köra nästa efter laddning.
Grafen nedan visar hur drifttiden fördelas bland robotdammsugarna. Observera att det är den maximala körtiden för robotdammsugarna (i ekoläge). Om du väljer en mer kraftfull inställning blir körtiden kortare.
januari 29, 2023
Rengöring
När det gäller rengöring finns det många saker att tänka på:
Rengöringsområde
En robotdammsugares rengöringsområde är det område den kan täcka under en rengöringscykel. Om du har ett stort hus kanske du vill välja en robotdammsugare med ett större rengöringsområde – eller så får du vänta mellan rengöringscyklerna när din robot laddas.
Om du vill städa flera rum så måste du välja en robotdammsugare som har stöd för detta.
Sugkraft
Om du har mattor så vill du ha en robotdammsugare som kan utföra en djuprengöring av dessa mattor. Vissa robotar har till och med en matthöjning, vilket innebär att sugkraften automatiskt ökar, endast när den känner av en matta. Detta gör att robotdammsugaren kan spara batteri när den rengör andra ytor.
Det här är de 5 robotdammsugarna med bäst sugkraft.
Nedanstående diagram visar hur den maximala sugkraften fördelas bland robotdammsugarna.
januari 29, 2023
Självtömmande smutsbehållare
När robotdammsugare suger upp damm, smuts och skräp lagrar de det i de små smutsbehållare i dammsugaren. Men om ditt hem är fullt av smuts kan den smutsbehållaren fyllas upp ganska snabbt, vilket kräver att du tömmer den då och då. De dyrare robotdammsugarna levereras dock med en självtömmande smutsbehållare som gör att de kan tömma damm och smuts som de har sugit upp så att du inte behöver göra det själv. Detta möjliggör en mer oavbruten, mindre övervakad rengöring. Du kan läsa mer om robotdammsugare med självtömmande smutsbehållare i vår artikel här.
Filter
Inte alla vakuumfilter skapas lika, även om de flesta av dem gör sitt jobb riktigt bra. Om du eller någon i ditt hushåll har astma eller allergier är det bäst att skaffa en robotdammsugare med ett HEPA-filter, så att allergenerna inte släpps ut i luften igen. Du kan läsa mer om dammsugarfilter här.
Moppning
Några robotdammsugare kommer med en moppningsfunktion. Några av robotdammsugarna som har den här funktionen kräver att du monterar en vattentank istället för smutsbehållare. Andra robotdammsugare suger och moppar dock samtidigt. Du kan läsa mer om robotdammsugare med mopp i vår artikel här.
Den bästa robotdammsugaren med mopp i vår jämförelse är .
Vill du kunna styra din robot oavsett var du befinner dig? Många robotdammsugare idag gör rengöringen mer effektiv med hjälp av smartphones och smarta hemenheter. Vissa robotdammsugare har en app som du kan ladda ner och använda för att spåra robotdammsugaren och till och med för att styra den manuellt. Vissa robotdammsugare kan anslutas till Amazon Alexa och/eller Google Home Assistant.
Genom dessa app- och röststyrningsinställningar kan du enkelt styra din robotdammsugare, även om du befinner dig i en annan del av huset eller på annan plats. Alternativt kommer vissa robotdammsugare med en fjärrkontroll som låter dig komma åt alla robotens funktioner, medan andra har alla tre alternativ.
Navigering
Hur robotdammsugare navigerar runt ditt hem beror på navigationssystemet i dem. Vissa robotdammsugare har lasernavigering som gör att de kan skapa och spara en hel karta över ditt hem så att de kan bestämma sin väg när de städar ditt hem. Robotdammsugare med lasernavigering kan undvika att köra på dina möbler eftersom de kan av känna sin omgivning.
Ett exempel på en robotdammsugare med lasernavigation (LDS).
Andra navigationssystem inkluderar gyroskopsnavigering, kamerabaserad kartläggning och användning av olika sensorer för att hjälpa roboten att dammsuga var den ska. De är inte lika exakta som en robot med lasernavigering, men billigare.
Följande diagram visar hur navigationssystemet fördelas för robotdammsugare.
LDS (44%)
Ingen (21%)
Kamera (15%)
LDS+Kamera (10%)
Gyroskop (7%)
VSLAM (2%)
januari 29, 2023
Sensorer
Vissa robotar är också utrustade med olika sensorer som tjänar olika syften. Anti-fall-sensorer gör att en robot kan upptäcka när den är nära en avsats eller trappor för att undvika att falla ner. De flesta robotdammsugare dessa dagar är utrustade med dem. Höjdsensorer över barriären gör att roboten kan klättra från en tröskel till en annan, vilket är behjälpligt när en robot går från golv till matta. Andra sensorer hindrar roboten från att köra på hinder som den stöter på medan den rengör.
Fördelningen i klättringshöjd/steghöjd för robotdammsugare visas i diagrammet nedan.
januari 29, 2023
Höjd
Du kommer att upptäcka att robotdammsugare är ungefär lika höga, men de få centimetrarna kan betyda mycket, särskilt om du hoppas att din robotdammsugare hjälper dig att rengöra under lågt liggande möbler. Om detta är något du vill ha så är det bäst att kontrollera höjden på dina möbler (sängar, soffor, bord, hyllor) mot höjden på robotdammsugaren du tänker skaffa.
Andra funktioner och inställningar
Robotdammsugare har många andra funktioner och inställningar. Vissa robotdammsugare är exceptionellt bra på att plocka upp husdjurshår. För djurägare är detta något du bör titta på, särskilt om ditt husdjur fäller mycket. Du kan lära dig mer om robotdammsugare för husdjurshår här.
Andra robotfunktioner inkluderar möjligheten att hindra din robot från att komma in i ett rum eller att tilldela den att bara städa vissa rum i ditt hus. Dessa görs genom att tilldela magnetiska eller virtuella väggar med hjälp av en app. Vissa robotar har också remsor som du kan placera på golvet som gör att din robot inte kommer in på en viss plats.
Pris
Robotdammsugare finns i ett brett prisintervall beroende på funktioner och kvalitet. Den billigaste robotdammsugaren på vår lista kostar 1451 kr och den dyraste kostar 14999 kr.
Följande diagram visar hur priset fördelas på de 84 robotdammsugarna i vår jämförelse.
Nedan hittar du de bästa tillverkarna när det kommer till robotdammsugare. Tillverkarna rankas baserat på genomsnittet för varje tillverkare i vår jämförelse.
Den bästa robotdammsugaren är Roborock S7 MaxV Ultra med betyget 95 av 100. Roborock S7 MaxV Ultra kostar 14625 kr. online.
Detta är en rankinglista över de 10 bästa robotdammsugarna Januari 2023.
Priset på robotdammsugare har minskat de senaste åren och idag går det att köpa en avancerad robotdammsugare för mindre än 2 000 kr. Priset för robotdammsugare i vår jämförelse varierar från 1451 kr till 14999 kr. Severin RB 7025 är den billigaste, medan iRobot Roomba s9+ är den dyraste.
Den bästa billiga robotdammsugaren (under 2 000 kr) är Medion MD 19700.
Nedan hittar du de 3 bästa billiga robotdammsugarna.
Rang
Bild
Robotdammsugare
Poäng
Betyg
Pris
Du kan se vår kompletta lista över billiga robotdammsugare här.
Vilken robotdammsugare med lasernavigering är bäst?
Den bästa robotdammsugaren med lasernavigering (LDS) är Roborock S7, med betyget "Bra".
Nedan hittar du de 3 bästa robotdammsugarna med lasernavigering.
Dessa är dem 3 bästa robotdammsugarna med lasernavigering.
Vilken robotdammsugare med gyroskopsnavigering är bäst?
7% av robotdammsugarna är byggda med gyroskopsnavigering. Den bästa robotdammsugaren med gyroskop är Yeedi k700, som kostar kr och har fått bedömningen "Inga poäng".
Här är de 3 bästa robotdammsugarna med gyroskopnavigering.
Rang
Bild
Robotdammsugare
Poäng
Betyg
Pris
Du hittar vår kompletta lista över de bästa robotdammsugarna med gyroskop här.
Vilken robotdammsugare med kameranavigering är bäst?
Den bästa robotdammsugaren med kameranavigering är iRobot Roomba 980, medan iRobot Roomba s9 är den näst bästa.
Nedan hittar du de 3 bästa robotdammsugarna med kameranavigering.
Rang
Bild
Robotdammsugare
Poäng
Betyg
Pris
Vilken robotdammsugare med automatisk tömning är bäst?
Robotar med automatisk tömning har en speciell funktion som automatiskt tömmer robotens soptunna vid behov. Den bästa robotdammsugaren med automatisk tömning är Roborock S7 MaxV Ultra.
Endast 24% av robotdammsugarna i vår jämförelse har den här funktionen.
Nedan hittar du de 3 bästa robotdammsugarna med automatisk tömning.
Du kan se vårt kompletta test av robotdammsugare med automatisk tömning här.
Vilken robotdammsugare med appkontroll är bäst?
Ett ökande antal robotdammsugare som tar sig in på marknaden byggs med appfunktionalitet. Robotar som stöder kontroll via en app har fördelen att de är lättare att kontrollera (inställningar, lägen och så vidare) och att du kan kontrollera roboten även när du inte är hemma. Idag har 88% av robotdammsugarna stöd för appkontroll.
Den bästa robotdammsugaren med appkontroll i vår jämförelse är Roborock S7 MaxV Ultra. Den bästa billiga robotdammsugaren med appkontroll är .
Nedan hittar du de 3 bästa robotdammsugarna med appkontroll.