De 8 bästa torktumlarna

products 8 jämförda torktumlare
Användarrecensioner 9 526 Användarrecensioner

Vilken är den bästa torktumlaren på marknaden? Vi har jämfört 8 torktumlare och rankat dem från bäst till sämst. Vår jämförelse baseras på 9 526 användarrecensioner.

Uppdaterad:
24. januari 2023

Vi tjänar pengar på provision när du köper via oss. Hur vi arbetar.

Typ caret
Tillverkare caret
filterFilter
Rang
Namn
Betyg
Pris
 1. Den bästa värmepumpstorktumlaren
  1
  Bosch WTW85L48SN
  Betyg
  93/100
  Bra
  Värmepumpstorktumlare
  8 kg torkkapacitet
  64 dB ljudnivå
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 2085 recensioner
 2. 2
  Bosch WTX8HKL9SN
  Betyg
  93/100
  Bra
  Värmepumpstorktumlare
  9 kg torkkapacitet
  Ångfunktion
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 975 recensioner
 3. 3
  Siemens iQ800 WT4HXEL9DN
  Betyg
  93/100
  Bra
  Computersalg.se 15 109 kr
  Värmepumpstorktumlare
  9 kg torkkapacitet
  Ångfunktion
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 222 recensioner
 4. 4
  Siemens WT49W4A8DN
  Betyg
  91/100
  Bra
  Elon.se 10 990 kr
  Värmepumpstorktumlare
  8 kg torkkapacitet
  64 dB ljudnivå
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 318 recensioner
 5. 5
  Bosch WTW894A8SN
  Betyg
  91/100
  Bra
  Computersalg.se 10 027 kr
  Värmepumpstorktumlare
  8 kg torkkapacitet
  64 dB ljudnivå
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 281 recensioner
 6. 6
  Siemens WT4HXKL9DN
  Betyg
  91/100
  Bra
  Computersalg.se 11 988 kr
  Värmepumpstorktumlare
  9 kg torkkapacitet
  Ångfunktion
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 99 recensioner
 7. 7
  Electrolux EW2C327R1
  Betyg
  89/100
  Bra
  Elon.se 6 190 kr
  Kondenstorktumlare
  7 kg torkkapacitet
  67 dB ljudnivå
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,5) 110 recensioner
 8. 8
  Electrolux EW6C527G2
  Betyg
  87/100
  Bra
  Elon.se 6 690 kr
  Kondenstorktumlare
  7 kg torkkapacitet
  66 dB ljudnivå
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 25 recensioner
 9. LG FDRC308N1W9
  Utgått
  Värmepumpstorktumlare
  8 kg torkkapacitet
  WiFi kontroll
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 181 recensioner
 10. Bosch WTW87541
  Utgått
  Värmepumpstorktumlare
  9 kg torkkapacitet
  64 dB ljudnivå
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 1030 recensioner

Köpguide för torktumlare

värmepumpstorktumlare
En värmepumpstorktumlare

En torktumlare är en pålitlig hushållsapparat som gör att du snabbt kan torka din tvätt. En torktumlare är ett bekvämt alternativ för personer som inte har tillräckligt med utrymme för att lufttorka sina kläder samt för de som alltid har ont om tid. En torktumlare är en praktisk investering eftersom den har specifika program för att ta hand om alla typer av tyg.

Att välja rätt torktumlare är ingen lätt uppgift. Det finns många olika modeller, från billiga till väldigt sofistikerade, med olika storlekar, kapaciteter, program och funktioner. Det finns många saker att tänka på innan man köper en torktumlare och det är just därför vi har skapat en detaljerad guide för att hjälpa dig under beslutsprocessen. Låt oss köra igång!

Olika typer av torktumlare

frånluftstorktumlare
En frånluftstorktumlare
 • Frånluftstorktumlare – Dessa är de mest överkomliga modellerna, men de saknar flexibilitet och tenderar att inte vara lika energieffektiva. Den fuktiga luften som samlas under torkningen leds ut genom en frånluftskanal. De behöver därför placeras antingen bredvid en yttervägg med ett hål där frånluftskanal kan passera igenom eller bredvid ett öppet fönster där du kan hänga frånluftskanalen. Trots denna olägenhet så är dessa torktumlare de snabbaste på marknaden.
 • Kondenstorktumlare – Dessa är dyrare än frånluftstorktumlare och tenderar att förbruka mer energi. De är dock smidigare eftersom de inte har någon frånluftskanal och torkar dessutom kläderna något snabbare än värmepumpstorktumlare. De kan stå varsomhelst så länge ytan är väl ventilerad och har en normal atmosfärisk temperatur. De använder varmluft för att avlägsna fukt från tvätten, som sedan kondenseras och samlas i en uttagbar behållare. De flesta maskiner är utrustade med indikatorlampor som signalerar när tanken behöver tömmas.
 • Värmepumpstorktumlare – De dyraste, mest energieffektiva och tekniskt mest avancerade torktumlarna. Trots detta så tar de längre tid på sig att torka din tvätt än de andra torktumlarna. Värmepumpstekniken torkar tvätten vid en lägre temperatur och återanvänder den varma luften i trumman för att avlägsna fukten från kläderna. Kondensen samlas i en behållare som måste tömmas när den är full. Du hittar vår jämförelse av värmepumpstorktumlare här.

Följande diagram visar fördelningen av de olika typerna av torktumlare på vår lista.

Värmepumpstorktumlare (75%)
Kondenstorktumlare (25%)
januari 26, 2023

Storlek

Det första du ska göra när du köper en torktumlare är att mäta utrymmet där du tänker placera den för att säkerställa att den passar. Se också till att lämna cirka 5 mm på alla sidor för ventilation. De flesta torktumlare har standardmåtten: 85 cm i höjd, 60 cm i bredd och 60 cm i djup. Vissa modeller varierar dock något i höjd och andra betydligt i djup.

Trumkapacitet

Trumkapacitet
Trumkapacitet

Nästa sak att tänka på är torktumlarens lastkapacitet. För att hitta en trumstorlek som passar dig så måste du bestämma den genomsnittliga vikten på den tvätt du torkar regelbundet. Välj sedan en trumstorlek som är något större så att du lämnar utrymme för varmluften att cirkulera för att på så sätt påskynda torkprocessen. Det är bäst att endast fylla trumman till 70% för att ge kläderna plats att tumla och förhindra veck. Mindre hushåll och de som inte använder torktumlare så ofta klarar sig med en mindre torktumlare med en kapacitet på 5–6 kg, medan ett medelstort hushåll klarar sig bra på 7–8 kg. Större hushåll och de som behöver torka större saker som gardiner och täcken bör välja en torktumlare med en kapacitet på 9 kg eller mer.

Följande diagram visar fördelningen av trumkapacitet bland torktumlarna på vår lista.

januari 26, 2023

Pris

Priset på torktumlare varierar kraftigt beroende på typ, kvalitet och funktioner. Enkla manuella torktumlare är den mest prisvärda typen, medan avancerade automatiska modeller är dyrare men ofta utrustade med energieffektiva funktioner som sparar dig mer pengar i längden. Den bästa modellen är den som passar din budget och har de mest användbara funktionerna för dina specifika behov.

Detta diagram visar hur priset fördelas bland torktumlarna på vår lista.

januari 26, 2023

Den billigaste torktumlaren kostar 6190 kr medan den dyraste kostar 15109 kr.

Om du letar efter en prisvärd modell så kan du kika på vår lista över de billigaste torktumlarna samt våra 5 bästa val, här.

Torktumlare Pris
6190 kr
6690 kr
7249 kr
10027 kr
10990 kr

Energieffektivitet

Energimärkning för torktumlare
Energimärkning för torktumlare

Torktumlare har vanligtvis höga driftkostnader, men de mest avancerade modellerna kommer med energisparande funktioner. För att se hur energieffektiv en torktumlare är så behöver du titta på dess energiklassificering. De är märkta från A till G, där A innebär mest energieffektiv.

Följande diagram visar fördelningen av energiklassificering bland alla 8 torktumlare på vår lista.

A++ (38%)
A+++ (38%)
B (25%)
januari 26, 2023
Energiförbrukning
Energiförbrukning

Torktumlares energiförbrukning varierar mellan 176 och 504 kWh. Fördelningen av årlig energiförbrukning illustreras i följande diagram.

januari 26, 2023

I denna artikel hittar du de mest energieffektiva torktumlarna.

Ljudnivå

Ljudnivå
Ljudnivå

Det är omöjligt att hitta en tystgående torktumlare. De senaste innovationerna och byggkvaliteten bidrar dock till att minimera bullret. En invertermotor garanterar till exempel mindre buller och en ordentlig isolering kan också vara till hjälp, medan antivibrationssystem minskar bullret genom att tillhandahålla stabilitet. Om du vill ha en torktumlare som är så tyst som möjligt så bör du se till att titta på dess energimärkning. En bullernivå på 65 decibel är acceptabelt, men ju lägre ljudnivå, desto bättre.

Följande diagram visar hur ljudnivån fördelas bland torktumlarna.

januari 26, 2023

Här är de 3 mest tystgående torktumlarna:

Torktumlare Ljudnivå
59 dB
62 dB
62 dB

Andra faktorer att tänka på

 • Sensortorkning – de flesta maskiner är utrustade med sensorteknik för att skydda dina kläder från skador. Fuktsensorn känner av hur mycket fukt som finns i tvätten och justerar automatiskt torktiden därefter. Den här funktionen hjälper dig att spara både tid och pengar.
 • Anti-veck-funktion – en smidig funktion som du hittar hos de dyrare modellerna. Den hjälper till att räta ut dina kläder och förhindrar att de blir skrynkliga genom att försiktigt rotera trumman efter torkcykeln.
 • Trumvändning – den här funktionen roterar trumman växelvis i motsatta riktningar med pauser emellan för att luckra upp tvätten och förhindra att den trasslar ihop sig och blir skrynklig. Funktionen säkerställer också en snabb och jämn torkning.
 • Kall luft – en bra funktion för att fräscha upp torra kläder som har legat i garderoben för länge.
 • Avslutande kalltorkning – stänger av värmaren några minuter innan torkcykeln avslutas så att kläderna hinner svalna.
 • Kontrollpanel och display – torktumlare har olika layouter på sina kontrollpaneler och de mest moderna har digitala displayer. En användarvänlig kontrollpanel med en bra display är enklare att navigera.
 • LED-indikatorer – meddelar dig när vattenbehållaren behöver tömmas eller när luddfiltret behöver rengöras. LED-indikatorerna hjälper dig att hålla maskinen i toppskick.
 • Smartfunktioner – De mest avancerade moderna torktumlarna har Wi-Fi- eller Bluetooth-anslutning. De kommer med en smartphone-applikation som låter dig styra maskinen på distans via Wi-Fi eller på avstånd via Bluetooth. I appen hittar du all nödvändig information om torkprocessen samt tips på felsökning och underhåll. Den gör också maskinen lätt att programmera.
 • Fördröjningstimer – en smidig funktion som låter dig förprogrammera den tid som du vill att torktumlaren ska starta.
 • Omvändbar dörr – torktumlare med denna funktion är mer anpassningsbara till husets utformning. Du kan hänga dörren på antingen vänster eller höger sida så att du kan öppna den åt båda hållen. En dörr som är smidig att öppna och inte svänger fram och tillbaka när du lägger in eller tar ut tvätt är också att föredra.
 • Intern trumbelysning – inte nog med att en upplyst trumma gör torktumlaren elegantare, det hjälper dig även att se bättre när du lägger in eller plockar ut tvätt. Ljuset tänds automatiskt när du öppnar dörren.
 • Barnlås – förhindrar olyckor genom att se till att dina barn inte kan sätta igång eller stänga av maskinen.
 • Luddfilter och vattenbehållare – dessa ska vara lätta att komma åt och ta loss eftersom du kommer behöva ta bort dem ganska ofta för att tömma och rengöra.
 • Mikrofilter – dessa hittar du i värmepumpstorktumlare, bör också vara enkla att ta loss och rengöra.
 • Självrengörande kondensor – en smidig funktion som du hittar i dyra kondenstorktumlare som använder fukten från din tvätt för att rengöra kondensorbehållaren under torkning.
 • Anti-allergi-program – de flesta moderna torktumlare har detta specialprogram som torkar dina kläder i en högre temperatur för att på så vis ta död på allergener som pollen och kvalster.
Relaterade rankinglistor

Jämförelse

caret-up caret-down Produktinformation
Bosch WTW85L48SN Bosch WTX8HKL9SN
Siemens iQ800 WT4HXEL9DN
Namn Bosch WTW85L48SN Bosch WTX8HKL9SN Siemens iQ800 WT4HXEL9DN
Poäng
93
93
93
Rang Nr 1 av 6 Nr 2 av 6 Nr 3 av 6
Recensioner
★★★★★
★★★★★
(4.7)
2085 Recensioner
★★★★★
★★★★★
(4.7)
975 Recensioner
★★★★★
★★★★★
(4.7)
222 Recensioner
Pris 7 249 kr 13 888 kr 15 109 kr
caret-up caret-down Energiförbrukning
Energiklass
Årlig energiförbrukning 236 kWh 259 kWh 193 kWh
caret-up caret-down Tekniska detaljer
Produkttyp Kondens Kondens Kondens
Kondensationseffektivitetsklass
Torkkapacitet 8 kg 9 kg 9 kg
Ljudnivå 64 dB 62 dB 59 dB
caret-up caret-down Funktioner
Värmepumpsteknik
Sensorstyrd
Ångfunktion
Uppskjuten start
Smartphone-app
Invändig belysning
caret-up caret-down Mått & vikt
Höjd 84,2 cm 85,7 cm 85,7 cm
Bredd 59,8 cm 59,8 cm 59,8 cm
Djup 59,9 cm 59,9 cm 59,9 cm
Vikt 49,7 kg 55,3 kg 60,1 kg
de-DE nl-NL da-DK sv-SE
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Skapare

Hej, jag heter Klaus Bachmann och jag är skapare på Reoverview.se. Jag har i skrivande stund arbetat med hushållsapparater i flera år. Jag publicerar opartiska jämförelser baserat på användarrecensioner, expertrecensioner och testresultat. Hoppas du gillar webbplatsen.
Med vänliga hälsningar, Klaus.

klaus@reoverview.se

Copyright 2021 © Reoverview.se
Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.